ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ (Θεσσαλονίκη)

Την Παρασκευή 31/12/2021, εκκενώνεται από το κράτος η Κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό (Θεσσαλονίκη), η μακροβιότερη κατάληψη που βρίσκεται σε πανεπιστημιακό έδαφος στον ελλαδικό χώρο. Το κράτος εκμεταλλεύεται τη χρονική συγκυρία της πανδημίας και την προσπάθεια των εγχειρημάτων για αυτοπροστασία στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού, ώστε να χτυπήσει ακριβώς την περίοδο που κορυφώνεται η πανδημία, με ρεκόρ κρουσμάτων, γεμάτες Μ.Ε.Θ. κτλ.. Παραμονή πρωτοχρονιάς πραγματοποιείται στις 6.00 π.μ. μια ευρεία συντονισμένη κίνηση στον χώρο του campus, αλλά και γενικότερα στο πανεπιστήμιο, από αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την εισβολή και την εκκένωση της Κατάληψης, στα πλαίσια “ανάπλασης” διάφορων χώρων του ισογείου στο κτήριο Βιολογίας, όπως είχε ανακοινωθεί και σε κρατικές ιστοσελίδες.

Η Κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό, στα 34 χρόνια ύπαρξης της, αποτελώντας ένα ακόμα ζωντανό κύτταρο που προτάσσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και λειτουργίας μέσα στην καθημερινότητα, με βάση την αλληλεγγύη, την ισότητα και την αυτοοργάνωση, χτίζοντας αναχώματα απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και το παρακράτος, έχει φιλοξενήσει και στεγάσει πληθώρα φοιτητικών, συναυλιακών, θεατρικών, ραδιοφωνικών και πολιτικών εγχειρημάτων. Επίσης, στον χώρο της κατάληψης πραγματοποιούνταν καφενεία, συλλογικές κουζίνες, προβολές, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαθήματα αυτοάμυνας, κ.ά..

Από πλευράς μας, σαν μουσικά σχήματα και μέσα από την σχέση και την τριβή που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 5 χρόνια στη δικτύωση αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων για την αντιεμπορευματική δημιουργία, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στο κομμάτι του συναυλιακού εγχειρήματος που δραστηριοποιούταν όλα αυτά τα χρόνια στην Κατάληψη. Πλήθος συναυλιών της ευρύτερης αυτοοργανωμένης αντιεμπορευματικής (D.I.Y.) σκηνής, αλλά και της underground, είχαν λάβει χώρα στην Κατάληψη για διάφορους σκοπούς, όπως συναυλίες αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους, οικονομικής ενίσχυσης κτλ..

Το Στέκι στο Βιολογικό εντάσσεται στους χώρους που λειτουργούν μακριά από τη λογική του κέρδους και πέρα από το κάθε τι που μετατρέπει την τέχνη και την έκφραση σε εμπόρευμα. Στις εκδηλώσεις που πραγματώνονται σε αυτούς τους χώρους θα μπορέσει να παρατηρήσει ο/η καθένας/μια ότι δεν υπάρχουν “καλλιτέχνες” και “κοινό” και ότι ταυτόχρονα αυτοί οι χώροι εχθρεύονται την οποιαδήποτε πελατειακή σχέση.

Οι χώροι αυτοί εναντιώνονται έμπρακτα στην κυρίαρχη λογική της πληρωμένης διασκέδασης. Ενάντια σε κάθε μορφή ιεραρχικής δομής, εξουσίας και εκμετάλλευσης, που κάνουν την επικοινωνία και την έκφραση να αιχμαλωτίζεται. Κρατάνε εχθρική και επιθετική στάση ενάντια σε φασιστικές – ρατσιστικές – εθνικιστικές – σεξιστικές ιδέες και αντιλήψεις. Επιλέγουν την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αφίσες σε τοίχους, με πανό σε δρόμους, από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί, από χέρι σε χέρι. Τα οποιαδήποτε πόστα καλύπτονται από τα άτομα που οργανώνουν και συμμετέχουν στην εκάστοτε εκδήλωση για την ομαλή λειτουργία της. Τα έξοδα καλύπτονται επίσης από τους/τις ίδιους/ες, καθώς και από την συνεισφορά όλων όσων θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα συνέχισης τέτοιων εγχειρημάτων/εκδηλώσεων.

Εμείς, ως κομμάτι της αυτοοργανωμένης και αντιεμπορευματικής σκηνής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις συντρόφισσες και στους συντρόφους από την Κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό, καθώς και σε όλους αυτούς που ορθώνουν καθημερινά το ανάστημα τους απέναντι στα σχέδια που επιτάσσει το κράτος και το κεφάλαιο. Σκοπός μας είναι η αυτοοργάνωση των αναγκών μας και η προσπάθεια μας για ενδυνάμωση χώρων επικοινωνίας, έκφρασης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας, για να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση της έκφρασης χώρους όπου οι σκέψεις και οι δράσεις μας θα είναι καθαρά επιλογές μας.

Και για να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: όσοι νομίζουν πως καταστέλλοντας μια κατάληψη εκκενώνοντάς την (το κράτος) ή καίγοντάς την (το παρακράτος), καταστέλλουν και τα εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτές, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

 

Το λουλούδι της αντίστασης συνεχώς ανθίζει! 

6/1/2022

Αντίστροφη Μέτρηση | Timetrap

antistrofimetrisi.blogspot.com | timetraps.blogspot.com

[μέλη της δικτύωσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων για την αντιεμπορευματική δημιουργία]