ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Στις μέρες μας όλο και περισσότερο παρατηρούμε ότι οι δημόσιοι χώροι (όπως πλατείες, πεζόδρομοι κ.α) μετατρέπονται σε χώρους κατανάλωσης, χώρους καθορισμένης διασκέδασης, χώρους ελεγχόμενους από κάμερες, περιφρουρούμενους από μπάτσους και ασφαλίτες, πράγμα που καταπατά την πραγματική τους ύπαρξη. Δηλαδή, χώρους αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας και συνεύρεσης ανθρώπων, χώρους με ελεύθερη πρόσβαση.

Σε αυτή την κατάσταση απαντούν αρκετές καταλήψεις κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, όπως, (Πάτρα – Ιωάννινα – Βόλος – Καβάλα – Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης), καθώς και αυτοδιαχειροζόμενοι χώροι οι οποίοι δημιουργήθηκαν μέσα από τις ανάγκες ατόμων για επικοινωνία, συλλογική δράση και στέγαση. Είναι εστίες αντίστασης, χώροι που εναντιώνονται στις λογικές του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της παθητικότητας. Λειτουργούν με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

Αντικρούονται με την λογική των αφεντικών που δεν πρόκειται να αφήσουν καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη (π.χ μαγαζιά, καφετέριες…)
Αντικρούονται με το κράτος που αποζητά την ομαλή λειτουργία και την αλόγιστη ροή του χρήματος που θέλει να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες ¨και καλά¨.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί και η προπαγανδιστική λειτουργία των ΜΜΕ όπου παρουσιάζουν τις συνεχείς αναπλάσεις των δημόσιων χώρων ως απαραίτητη ανάγκη για την καλυτέρευση των ζωών μας, και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή την καταστροφή των δημόσιων χώρων και την δημιουργία ελεγχόμενων χώρων με αυτοσκοπό το κέρδος.

Σε αντίθεση με την στάση που κρατάνε απέναντι στις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, δηλαδή το θάψιμο υποθέσεων όπως καταστολή, επιθέσεις από φασίστες που με την συγκάλυψη και την ανοχή των μπάτσων επιτείθονται ποικιλοτρόπως σε καταλήψεις αλλά και σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, θέλοντας έτσι να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους που ζουν, αυτοοργανώνονται, δημιουργούν και δρουν μέσα από τέτοια εγχειρήματα.

Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν και στηρίζουν καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, που είναι πνοές ελευθερίας μέσα στην ασφυκτική κατάσταση που κυριαρχεί στις σύγχρονες πόλεις, έχουν αρχίσει να ενοχλούν τους υπηκόους και θιασώτες του συστήματος.



ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΘΙΖΕΙ
ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΣ