Σχετικά με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, 21/1/2018


-Σχετικά με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης-
21 Ιανουαρίου 2018
Την Κυριακή 21/1 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συγκέντρωση-συλλαλητήριο για το λεγόμενο “μακεδονικό ζήτημα” και πιο συγκεκριμένα για την ονομασία της Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση που επί μέρες προπαγανδιζόταν από “διάφορους” χρήστες των social media και στηρίχτηκε από τοπικά και όχι μόνο Μ.Μ.Ε., συσπείρωσε τα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά κομμάτια της κοινωνίας. Ένα συνονθύλευμα από γραφικούς “μακεδονομάχους με περικεφαλαίες”, καβαλάρηδες, εθνικιστικές οργανώσεις, κόμματα, τοπικούς άρχοντες, απόστρατους, παπάδες, φασιστοχούλιγκανς και κάθε λογής “ευυπόληπτους πολίτες” πλαισίωσαν την συγκεκριμένη συγκέντρωση. Ήταν μια ευκαιρία, σύσσωμος αυτός ο οχετός της κοινωνίας να προσπαθήσει να σπείρει τα εθνικοπατριωτικά του παραληρήματα, την μισαλλοδοξία.

Επ΄ αφορμής του συλλαλητηρίου, βρήκαν την ευκαιρία διάφορες φασιστικές – νεοναζιστικές γκρούπες, σε αγαστή συνεργασία (πλήρη κάλυψη) με την αστυνομία, να σουλατσάρουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να επιτίθενται σε κινηματικούς χώρους, που αποτελούν εστίες ρήξης και αντίστασης, έκφρασης και αλληλεγγύης. Αρχικά επιτέθηκαν στον Ελευθεριακό Κοινωνικό Χώρο “Σχολείο” όπου απωθήθηκε από την ομάδα περιφρούρησης και στην συνέχεια κινήθηκαν προς την Κατάληψη Libertatia όπου σε πρώτο χρόνο πραγματοποίησαν κάποιες μικροφθορές. Σε ένα δεύτερο χρόνο επαναλαμβάνουν επίθεση στην Κατάληψη Libertatia με αποτέλεσμα την εξ ολοκλήρου καταστροφή της, καίγοντας την. Τέλος προσπάθησαν αλλά ανεπιτυχώς να προσεγγίσουν την αντιφασιστική – αντιεθνική συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στην Καμάρα.

Την επομένη, πραγματοποιείται μαζική συγκέντρωση και πορεία από το αντιφασιστικό και ελευθεριακό κίνημα της πόλης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κατάληψη Libertatia, η οποία δέχεται αναίτια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα την προσαγωγή 5 συντρόφων/ισσών, όπου στην συνέχεια μετατρέπονται σε συλλήψεις βαραίνοντας τους με πλήθος κατηγοριών.

Οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι δεν είναι τα ντουβάρια. Είναι οι σχέσεις κοινότητας και αλληλεγγύης, η αμφισβήτηση κάθε είδους εξουσίας και σχέσεων εκμετάλλευσης. Είναι η προσπάθεια των από τα κάτω να ορθώσουν αντιστάσεις και να βρουν συλλογικές απαντήσεις στις ανάγκες της καθημερινότητας, σε πείσμα των καιρών. Είναι οι δομές και οι υποδομές που ανθίζουν μέσα σε αυτούς τους χώρους. Είναι χώροι που στηρίζουν και προωθούν την ανατρεπτική και ριζοσπαστική έκφραση κάνοντας της ανταγωνιστική ως προς τον κυρίαρχο πολιτισμό. Λειτουργούν μακριά από την λογική του κέρδους και πέρα από κάθε τι που μετατρέπει την έκφραση σε εμπόρευμα.

Μπορεί στο πέρασμα του χρόνου να μην συμφωνούμε με κάθε έκφανση του λόγου των συγκεκριμένων καταλήψεων αλλά μια πολιτική κατάληψη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς ανανεώνεται από κόσμο και ιδέες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι σε περιπτώσεις διαφωνιών σε καίρια αξιακά ζητήματα δεν θα γινόταν μια διαφορετική ανάλυση και διαχείριση του ζητήματος. Αυτό το αναφέρουμε για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λειτουργήσουμε δογματικά επειδή δρούμε όλοι μαζί κάτω από το κοινό πέπλο της αυτοοργάνωσης. Ο δογματισμός αποτελεί βασικό στοιχείο των εθνικιστικών μορφωμάτων και όχι των ελευθεριακών εγχειρημάτων.

Και για να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι νομίζουν πως καταστέλλοντας μια κατάληψη εκκενώνοντας την (το κράτος) ή καίγοντας την (το παρακράτος), ότι καταστέλλουν και τα εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτές, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το λουλούδι της αντίστασης συνεχώς ανθίζει!

Εμείς ως κομμάτι της αυτοοργανωμένης και αντιεμπορευματικής σκηνής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συντρόφους και στις συντρόφισσες από την Κατάληψη Libertatia και το Ε.Κ.Χ. Σχολείο καθώς και σε όλους αυτούς που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτή την διαδήλωση μισαλλοδοξίας.

Υ.Γ. | Ένας ακόμη λόγος για να γραφτεί αυτό το κείμενο ήταν και το γεγονός ότι αποτελέσαμε δύο από τις μπάντες που συνδιαμόρφωσαν και μετείχαν σε μία από τις πρώτες συναυλίες της κατάληψης πίσω στο μακρινό 2010. Αν δεν μας απατάει η ταξική, κινηματική μας μνήμη ήταν μια από τις ελάχιστες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην κατάληψη καθ' όλη τη διάρκεια της ενεργής ζωή της.

Αλληλεγγύη στους 5 συλληφθέντες της πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia, 22/1
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Libertatia και Ε.Κ.Χ. Σχολείο 

μουσική ομάδα
Αντίστροφη Μέτρηση
antistrofimetrisi.blogspot.gr
Javaspa
javaspa2a.blogspot.gr
javaspa@pathfinder.gr